Ekološka sredstva za čišćenje doma

Pisanje o štetnosti genetski modifikovanih organizama, i generalno hrani i proizvodima namenjenih za široku potrošnju koji sadrže previše emulgatora, raznih konzervanasa koji su štetni i sama pojava organske hrane na pijacama i na rafovima većih trgovinskih lanaca, našu svakodnevnu kupovinu čini drugačijom, jer su nam plasirani novi izbori.

Odnedavno neki trgovinski lanci pored organske hrane imaju i police sa organskim odnosno prirodnim  i ekološkim sredstvima za čišćenje, deterdžentima za pranje veša, omekšivačima, odmašćivačima...

Koje su razlike, i kako se prave sredstva za čišćenje doma, takozvane hemije bez hemije?

Komercijalna sredstva za čišćenje, kao i dezodoransi, osveživači vazduha, sprejevi protiv insekata sadrže hemikalije poznate kao ispariva organska jedinjenja. Skora istraživanja, sprovedena u Velikoj Britaniji otkrila su da visok nivo hemijskog sredstva-limonen može da postane formaldehid koji je kancerogen, ako se meša sa drugim hemikalijama.

Ekološka odnosno biorazgradiva sredstva za čišćenje se po svemu razlikuju od komercijalnih, počev od sastava-koji je najbitniji pa do samog mirisa, a kada su u pitanju cene-to je relativno. Postoje skuplji organski proizvodi za čišćenje a postoje oni daleko jeftiniji čak i od komercijalnih sredstava.
Kada je reč o sastavu ekoloških sredstava za čišćenje, njihova glavna karakteristika je što su biorazgradivi i sastoje se od ekstrakata lekovitog bilja, sadrže prirodni kalcijum karbonat, aktivnu materiju biljnog porekla najčešće sadrže i prehrambenu boju.  Sve supstance u ovim sredstvima su biljnog porekla i ne sadrže konzervans, alkohol ili paraben. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da su antialergijski, i bezbedni za sve u Vašem domu.

Komercijalna sredstva su daleko rasprostranjenija,  postoji veći izbor mirisa i učinkovitost sredstava je nesporna, dok ekološki proizvodi za čišćenje ne sadrže jake supstance, pa je samim tim potrebno duže vremena da deluju. Svakako sa hemijskim sredstvima ne treba preterivati, a ukoliko je čišćenje redovno, manje proizvoda će se koristiti. Kombinovanje komercijalnih i ekoloških proizvoda za čišćenje doma je možda najbolje rešenje.

Nikola

2017-06-08 16:25:43

U principu neko generalno sredstvo za ciscenje se moze napraviti sastojcima koje imate u kuhinji, kao i sredstvo za dezinfekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>