Potrošnja električne energije

U susret novom poskupljenju električne energije, zapitali smo se da li zapravo znamo koliko električne energije potroši jedno prosečno domaćinstvo na male uređaje i elektroniku.

Potrošnja kompletne kućne elektronike i računarske opreme je oko 15 procenata ukupne potrošnje domaćinstva.
Kod mnogih električnih uređaja se troši određena količina električne energije i onda kada oni nisu priključeni na napajanje. Ovde je pre svega reč o računarima, TV uređajima, monitorima, muzičkim linijama, kao i o kompletnoj kuhinjskoj aparaturi.
Da bi se ovo izbeglo, kada se ne koriste, uređajima treba prekinuti napajanje i na taj način sprečiti ih da troše nepotrebne količine električne energije.

Treba voditi računa i o energetskom razredu kada kupujemo uređaj, jer energetski efikasna aparatura štedi električnu energiju. Tada kod uređaja čije napajanje se ne isključuje-poput frižidera i zamrzivača, neophodno je da pri kupovini istih vodite računa da energetski razred bude klase A (sa varijantama do +++).

Potrošnja električne energije kod punjača baterija
Punjači kod standardnih baterija i njihovo korišćenje kod svih prenosnih uređaja i komponenti kao što su bežični telefoni, daljinski upravljači, fotoaparati, kamere i sl. spadaju u efikasne i ekonomične načine upotrebe, a ujedno i štite okolinu. Nakon napunjenih baterija obavezno treba isključiti svaki punjač i sprečiti dodatnu potrošnju električne energije.

Koliko električne energije troši prosečan računar?
Prosečan računar troši oko 1.2kW na dan.
Verovanje da će “screen saver” smanjiti utrošak električne energije vezane za monitor je čista zabluda.
Ušteda energije može se postići u ovom slučaju jedino podešavanjem automatskog ulaska na “sleep” režim ili isključivanja monitora iz struje. Priključivanje adaptera ili punjača za lap topove je najbolje pomoću produžnih kablova sa prekidačima, odnosno automatskim isključivanjem.

Ukoliko su punjači priključeni na električnu energiju i bez uređaja treba da znate da mogu trošiti određene količine energije. Kada Vam računar i monitor nisu potrebni za rad nema potrebe da budu uključeni u struju.

Koliko električne energije troše TV uređaj i DVD plejer?
Prosečan TV uređaj troši oko 1.44kW na dan.
Najefikasniji način povezivanja TV uređaja, muzičke linije, DVD player-a ili kućnog bioskopa na električnu energiju je takođe pomoću adaptera ili produžnih kablova koji imaju prekidače. Na taj način prekidačem se jednostavno prekida dotok elekrične energije i njena potrošnja. Ukoliko ste rešili da kupite novi TV uređaj treba dobro obratiti pažnju na modele koji ćete odabrati. Plazma tehnologija spada u najveće potrošače, jer se u toku rada oslobađa veća toplotna energija u odnosu na druge modele TV aparata. LED i LCD tehnologije se svrstavaju u dosta efikasnije u energetskom smislu.

Takođe u svom domaćinstvu treba prekontrolisati ispravnost mnogih uređaja. Ukoliko na primer frižider ne hladi dobro on će svakako crpeti mnogo više električne energije nego što je potrebno i neće dati odgovarajuće rezultate.
Kada birate produžne kablove za Vaš dom, izaberite one koje imaju osigurače i koji su izrađeni od boljih materijala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>