Video nadzor

Sve više lokalnih prodavnica, trafika i stambenih objekata poseduje video nadzor. Ako je dobro postavljen, bez namere ugrožavanja privatnosti, video nadzor ima dosta prednosti koje se tiču bezbednosti i samog osećaja sigurnosti.
Prodavnice video nadzora imaju širok asortiman proizvoda, od kamera visokog kvaliteta do lažnih kamera.

Danas je pokrivenost video nadzorom velika, počevši od saobraćajnica i ulica koje se nadgledaju pa do video nadzora banaka, prodavnica, stambenih zgrada i privatnih kuća koje snimaju prilaze, ulaze, pa samim tim i delove ulica.

Kada je reč o video nadzoru, nudi se analogni i digitalni video nadzor.
Analogni video nadzor je sistem koji od analognih kamera,  preko koaksijalnih kablova prenosi video signal do uređaja za uživo praćenje i skladištenje snimaka. CCTV (Closed Circuti Tele Vision) je termin koji se odnosi na korišćenje analognog sistema i predstavlja sistem zatvorenog kola, pa samo ograničen broj ljudi može sa jedne lokacije pristupiti video zapisu. CCTV sistemi koriste DVR (Digital Video Recorder), uređaj koji snima i arhivira video zapis u digitalnom formatu, sa svih kamera na konkretnom sistemu.

video nadzor

Na jedan DVR se može povezati od jedne do više kamera, zavisno od karakteristika ulaza DVRa. DVR sadrži jedan ili više hard diskova čiji kapacitet zavisi od potreba sistema i zahteva korisnika. DVR kompresuje snimke kako bi se omogućilo arhiviranje video materijala više dana unazad.
Neki DVR uređaji imaju podršku za povezivanje na računarsku mrežu, samim tim je moguće prenosit isignal preko mreže i Interneta i pregledavati snimke i sliku uživo sa udaljenih lokacija.

IP (digitalni) video nadzor je sistem koji pruža mogućnost nadgledanja i arhiviranja video zapisa preko računarske mreže, koristeći Internet Protocol, odatle i naziv IP. Suština je ista kao kod analognog sistema, s tim da IP sistem sadrži IP digitalne kamere megapikselne rezolucije (1, 2, 3, 5, 12 megapiksela), koje daju i do 10 puta veću rezoluciju slike. Kamere se povezuju sa sistemom preko standardnog mrežnog računarskog kabla (UTP). Pored toga što sve informacije idu preko jednog kabla (slika, zvuk, komande za pan-tilt-zoom), postoji i mogućnost napajanja kamera preko tog istog kabla (PoE – Power OverEthernet).

Kamere se preko kablova i switch-eva, koristeći infrastrukturu računarske mreže, povezuju na uređaj koji skladišti snimke, NVR (Network VideoRecorder). Svi video snimci sa NVRa mogu biti primani od strane ovlašćenog korisnika bilo gde na planeti putem Interneta. Instalacija i održavanje IPsistema je jednostavnije od klasičnog analognog sistema jer u većini slučajeva na lokaciji već postoji računarska mrežna infrastruktura. Prednosti IP sistema u odnosu na analogni su brojne, a jedina mana, za sada, je viša cena opreme, koja će pratnjom tehnoloških trendova vremenom opasti.

Ako planirate uvođenje video nadzora u Vašoj stambenoj zgradi, imajte na umu da morate imati saglasnost većine stanara, odnosno odluku skupštine stanara o uvođenju video nadzora koji će obuhvatati zajedničke prostore-hodnike, podrume i slično. Ako pak želite da postavite kameru samo iznad vrata svog stana to možete bez odluke stanara, samo je potrebno da nadzor obuhvata što manji deo hodnika, tačnije samo deo ispred Vašeg stana, i naravno ako kamera nije vidljiva, o postojanju iste obavestite stanare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>